Saturday, 30 May 2015

Bila Suami Isteri Bergabung di Dapur..

Assalamualaikum.. Ni namanya blogger sejati..kejap2 update. Kata suami Izah.. kih3
Merajuk manja(ahaks!) sbb suami tinggal kejap p KLCC cari laptop. Kejap j. bukan lama pun. tp Izah acah2 merajuk j . :D
Otw balik td, suami call mintak keluarkn dging dgn ayam dri peti ais. PAstu Izah ckp, xpela, IZah msk. Dia ckp nk dy  buat ayam kicap. Ye la, sejak prgnnt ni, mood xtentu tgk ayam  dgn ikan. kadang2 smpai termuntah tgk lauk pauk berasaskan aym dgn ikn. Fullamak  penangan alahan tu. NAsib baik  suami IZah jenis ringan sgt tulang tolong Izah.Bahkn terlampau rajin uruskn hal rumah tgga sejak pregnant! thnks suamiku! Sy tabik springgg kt awk.. Bkn sng seorang lelaki nk msuk dapur, tlg basuhkn kain,sidai kain,bsuh blik air dll tu.

 kesian jgk kt suami, kalau dy nk mkn, dy bnyk buat sdri.. sebab xnk  sshkn Izah. sbb kshtan on off.. hari tu gstrik, smpai xterbangun.. Bersalah pun ad dgn suami sbb xdpt siapkn keperluan dy. :(
maafkn sy ye sbb kdg2 terlepas pndg. sy try y terbaik untuk awk n y smmpu blh.


back to story-mory kita.. smpai j kt rumah td, lps rehat2 kejap suami terus msuk dapur. sbb dy nk buat ayam kicap, so Izah peghati jauh2 j aym tu. ki3..  so, Izah tlg  la mana y ptt.  kupas bawang pe smua. dan hasilnya..
Ni air tangan En Omar Farid. Sumpah kuah dy sedap!

Ayam Izah xmkn. tp kuah boleh..hehe.
 Resipi? Cara bujang. Mudah sngat katanya.
Ayam
bawang putih 3 ulas
bawang merah 2 ulas
kicap
sos cili
sos tomato
tomato(jika suka)
hirisan bawang holland(jika suka)

Cara2:
  1. ayam digoreng terlebih dahulu (goreng kosong j dgn mnyk penuh)
  2. ketepikan aym y dah dgoreng.
  3. kemudian. tumiskan bawang putih dan bwg merah smpai naik bau
  4. masukkn 4 sudu besar sos cili dan 3 sudu besar sos tomato .
  5. agak2 masak sos cili n tomato tu(sbb xnk bg sakit perut kalau x msk)......
  6. Masukkn kicap bnyk2(haha)  sesuaikn dgn jumlah aym (suami guna kicap cap kipas udang y manis)
  7. masukkan air separuh gelas
  8. n then masukkn aym. kecilkn api, biarkn kuah y kita  buat tu sebati dgn aym.
  9. lepas tu masukkn hirisan bawang holland dan tomato.
  10. agk2 rasa tu dah meresap msuk dlm aym, blh la pdamkn api. dan siap!
p/s : suami lebihkn kicap sbb sini dy xguna garam dan gula.. air jgn overdose. tp hasilnya perghhh terbaik!

Izah pun xde la goyang kaki sgt. PArt Izah plak, Izah buat daging masak kunyit stail Izah sdri..keh3 kenapa stail Izah? meh nk share sikit resipi.
  Kalau daging setengah kilo :
bahan2:
  1. daging
  2. 4 ulas bawang putih
  3. 3 ulas bawang merah
  4. kunyit
  5. bawang holland(msukkn jg lada hijau kalau nk, tp tgk dlm peti ais lada hjau xda Izah capai j cili giling sikit..hehe)
  6. halia satu inci.
  7. garam
ni Izah add on sbb nk buat eksperimen:

  1. sos tiram (sikit je)
  2. gula melaka 
  3. kicap
  4. curi ambik kuah kicap suami sikit..hihi
cara2:
  1. semua bahan2 ni diperap bersama2 dgn daging dlm 20-30 minit.
  2. lepas tu, letak dlm kuali, biarkan air daging kering. api tu kecilkn.
  3. bila air daging dah kering., masukkn minyak.
  4. n then blh masukkn bawang holland dan bila bawang dah layu,  blh ttupkn api. 
  5. dan siap dimakan.
sebab tu Izah ckp stail Izah sbb add on nk buat eksperimen.

ni plak hasil air tangan mak buyung.
daging la y blh Izah mkn. Hari tu pernah buat daging, tp ad bau sikit. mmg xblh  nk telan. so Izah mkn j dgn budu/kicap dan mana2 kuah y ad. xpela,bru rasa mcm mana xda lauk tu.

kalau sapa2 nk try resipi koboi ni, blh la try. dan selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment