Wednesday, 6 March 2019

Menu simple : Sotong masak kunyit.

Assalamualaikum.
Sotong masak kunyit ni, feveret suhayl.
Kalau masak menu ni, bertambah-tambah suhayl makan nasi.
Mungkin sebab masa pregnantkan dia dulu suka sangat seafood?

Khas untuk yang baru berjinak-jinak dengan masak-memasak. Sebab senang nak buat.
Kalau yang pro masak, jangan kecam kami sebab kami masih bertatih. 😅


Sukatan kat bawah ni memang dah tepat. *yakinnya Izah 🤷‍♀️*


Bahan-bahan :
1)6 ekor sotong
2) 1 ts(tea spoon) kunyit
3) 3 ulas bawang putih
4)1/2 biji bawang holland dipotong nipis
5) 3 sudu besar sos tiram.
6)1 sudu kecil garam
7)sedikit kicap abc(separuh sudu atau 1 sudu terpulang citarasa korang)
7)gula 1/2 ts-by option

Cara-cara :
1)Gaul kesemua bahan-bahan di atas kecuali bawang holland.
2)perapkan kejap lebih kurang 15 minit.
3) panaskan minyak masak, dah panas, masukkan bawang putih sehingga naik bau.
Masukkan bawang holland.
4)Bila bawang holland dah kuning, masukkan sotong yang diperap dan biarkan seketika (dalam 3-4 minit)
5)tambah sedikit air, gaul sebati.
6) Dah siap!

Tips :
Jangan goreng lama sangat sotong tu, takut kenyal dan kecut nanti.

Atau langkah kedua, goreng sotong yang diperap tanpa minyak dulu. Agak-agak sotong dah nak masak, masukkan sedikit minyak dan boleh masukkan bawang holland.

Izah perap dulu sebab nak elakkan bau sotong tu, boleh spoil mood masa makan.
Izah memang cerewet bab makanan, tambah-tambah nasi goreng.

Kalau letak ayam dalam nasi goreng, izah perap jugak dengan kicap ke, garam+chicken stock ke.
Dan pastikan cuci betul-betul  dan betul-betulll masak.
Tiada yang lain melainkan yang betul-betul sahaja. 🤣
Kalau tak, bila makan tu akan ada rasa yang kurang enak.

Menu untuk tengah hari lah biasanya macam ni kan? 


Thank you, Izah yang masih belajar masak.

No comments:

Post a Comment