Tuesday, 16 July 2019

Resepi : Tauhu Begedil

Assalamualaikum.



Sejak bila minat tauhu begedil Izah sendiri tak perasan. Biasa petang-petang kami keluar la merayap cari kudap-kudap buat minum petang.
 Antara yang selalu beli Pisang goreng, keropok lekor, keria. Tapi tak semua gerai yang kami singgah tu ada tauhu begedil.
Manusia kan? Yang tak ada tu lah yang dia cari. Cuba ada depan mata, menyombong tak nak beli. haha

Kali ni nak cuba buat tauhu begedil sendiri dengan mengolah resepi-resepi yang ada. Bbijok orang Kelantan cakap. BBijok tu macam memandai la. Hehe

Dah beli barang-barang nak buat tauhu begedil , tapi  biarkan dorang lepak dalam peti ais seminggu dulu. haha
sempat la order tauhu begedil dengan lecturer tempat belajar 1 bekas sebelum buat masak sendiri .. hehe . 



  •  Bahan-Bahan 30 biji tauhu begedil :
  • 6 biji kentang 
  • Daging ayam kisar 250 gram 
  • Daun bawang dipotong halus
  • 1 ketul Kiub pati ayam 
  • 3+2 sudu sos tiram
  • 2+2 ulas bawang putih
  • 2 biji bawang merah
  • Tauhu goreng 
  • 1 cawan bawang goreng
  • garam
  • Serbuk lada suulah
  • Gula hujung sudu kecil
  • Kicap 
  • 1 sudu besar tepung gandam dibancuh dengan sedikit air.
  • Cili merah kecil dan besar
  • 2 biji telur 
Tauhu :
Gunting tauhu di bahagian atas dan keluarkan isi tauhu.


Cara-cara untuk begedil :
  • Kupas dan rebus kentang terlebih dahulu.
  • Taburkan secubit garam ke atas daging ayam kisar.
  • Dalam masa yang sama, tumis 2 ulas bawang putih dan 2 biji bawang merah sehingga naik bau.
  • Kemudian, masukkan daging ayam kisar , seketul kiub pati ayam, gula hujung sudu besar dan 2 sudu sos tiram. Gaul rata dan biarkan ayam masak. (Kalau korang perlu masukkan sedikit air, boleh masukkan untuk elakkan ayam daripada hangit. Tunggu sehingga air ayam kering dan ayam betul-betul masak )
  • Bila kentang sudah empuk , keluarkan dan lenyek kentang ketika masih panas. Bila dah sejuk, susah nak melenyek.
  •  Masukkan ayam kisar yang telah masak ke dalam kentang yang sudah dilenyek.
  • Kemudian, masukkan secawan bawang goreng, daun bawang yang telah dipotong, sedikit serbuk lada sulah dan gaul rata.
  • Masukkan begedil ke dalam tauhu yang telah dipotong (bahasa lembut)
  • Sumbatkan begedil ke dalam tauhu yang telah dipotong (bahasa kasar 😂). Sampai penuhhh. Baru puas hati nak makan. Tauhu begedil isi padattt  gemuk bulat goteyyy. 😋
  • Celupkan ke dalam telur yang telah dikepuk dengan sedikit garam dan goreng dalam minyak yang panas.  
Kentang direbus, ayam cincang siap dimasak, tauhu dibuang isi dan dipotong atas. 

Sejenis tak suka bau ayam, so kita tumis, masuk kiub pati ayam, dan sos tiram. 

Campuran kentang yang dilenyek, daun bawang, bawang goreng, serbuk lada sulah dan ayam cincang. 

  • Cara-cara untuk sos :
  • Blend 8 biji cili merah kecil, 2 biji cili merah yang besar. Izah tak tahu nama apa. nanti izah bagi gambar.haha
  • Ketuk 2 ulas bawang putih dan tumis sehingga naik bau.
  • Masukkan cili yang telah diblend .
  • Masukkan, sos tiram, kicap, dan satu sudu tepung gandum yang telah dibancuh dengan air.
  • Biarkan seketika sebelum tutup api.
  • Sedia untuk dimakan.
Ni haa lada besar tu. 



Lulus tak lulus? 
Suami cakap lulus!
Munga-munga la hati ni.💖💖

Doneee. 


Jumpa lagi di entri yang bakal menyusul .

No comments:

Post a Comment