Friday, 10 May 2019

Resipi bubur jagung




Assalamualaikum.
Salam 5 ramadan.


Bulan ramadan je, mood memasak tu boleh dikatakan 👍.


Pagi tadi awal-awal dah siap bubur jagung. Sebab teringat ni favourite suhayl.
Dengan penuh kasih sayang dan chentaaa ku buatkan bubur jagung ni untuk anakanda.

Oh sebelum ni selalu je buat, tapi tak jadi. Kuah tu jadi macam cair.
Kali ni Izah cuba cara baru dan alhamdulillah menjadii.. So here we go.

Resipi bubur jagung :
3 tongkol jagung (dihiris)
3 helai daun pandan (simpul manis-manis)
1 1/2 ketul gula melaka
3 sudu besar gula
1/2 sudu teh garam
500ml santan(izah guna santan kara)

Cara-cara :
1)Ambil 250 ml santan kara campurkan ke dalam 400 ml air(air ni, berapa ml terpulang korang nak kepekatan dia macam mana)
2) Masukkan jagung, gula melaka, daun pandan, dan santan yang telah dicampurkan dengan air ke dalam periuk.
3) masak di atas api sehingga jagung empuk.(sentiasa kacau taw? Untuk elakkan ianya melimpah keluar)
4)Bila jagung dah empuk, masukkan gula, garam dan 250 ml santan kara ke dalam periuk.
5)Kacau dan biarkan ianya sedikit menggelegak.
6)Tutup api dan siap untuk dihidang.

Sagu :
Kalau korang suka letak sagu, boleh letakkan sagu sekali.
Izah ni kes sagu takda, so guna yang mana ada je. 😁


Suami izah suka makan bubur jagung sejuk, so Izah masukkan dalam peti ais, waktu berbuka nanti boleh makan sejuk-sejuk. 😋

Selamat mencuba.
😘

No comments:

Post a Comment