Tu diaaaa.. Sambal pauh panas-panas dari lesung lagi ni.
Orang kelantan panggil sambal pauh, orang keyeelll mungkin panggil sambal mangga?
Merata ku cari mangga muda yang kecil bulat-bulat comelll macam doraemon.tak jumpa.
Last-last mertua bawakan dari kampung.
So boleh lah kita buat sambal pauh ni.
Ohh resipinya simple namatey.
Simple sangat tahu tak?😂
Resipi sambal pauh :
- Ikan 4 ekor
- Kunyit
- Garam
- 4 biji cili padi(nak pedas lagi, tambah lagi cili padi)
- Beberapa biji mangga muda dipotong halus-halus cute mute.
Cara-cara :
1)Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit.
Macam ni taw? 👇👇
2)Goreng ikan dan ambil isi ikan bila dah sejuk. (tulang tu buang, kalau sayang tulang ikan tu letak dalam frame gantung dekat dinding jadikan fossil 😂)
3)Tumbuk cili padi sampai hancur lumat.
4)Masukkan isi ikan, tumbuk lagi bagi sebati.
5) masukkan mangga muda dan tumbuk manja.
6) siap boleh makan dengan nasi panas-panas.🤤🤤
P/S :
Biasa orang lain rebus ikan ni, tambah garam masa tumbuk.
Izah nak cepat, nak senang goreng terus. Nanti tak perlu dah tambah garam. 😅
Kalau nak tambah gula hujung sudu pun boleh masa tumbuk. 😁
Selamat mencuba.
😘
No comments:
Post a Comment