Friday, 10 May 2019

Resipi Sambal Pauh(mangga)

Assalamualaikum.

 Tu diaaaa.. Sambal pauh panas-panas dari lesung lagi ni.

Orang kelantan panggil sambal pauh, orang keyeelll mungkin panggil sambal mangga?

Merata ku cari mangga muda yang kecil bulat-bulat comelll macam doraemon.tak jumpa.

Last-last mertua bawakan dari kampung.
So boleh lah kita buat sambal pauh ni.

Ohh resipinya simple namatey.
Simple sangat tahu tak?😂

Resipi sambal pauh :

  • Ikan 4 ekor
  • Kunyit
  • Garam
  • 4 biji cili padi(nak pedas lagi, tambah lagi cili padi) 
  • Beberapa biji mangga muda dipotong halus-halus cute mute. 
Cara-cara :
1)Lumurkan ikan dengan garam dan kunyit. 
Macam ni taw? 👇👇
2)Goreng ikan dan ambil isi ikan bila dah sejuk. (tulang tu buang, kalau sayang tulang ikan tu letak dalam frame gantung dekat dinding jadikan fossil 😂)

3)Tumbuk cili padi sampai hancur lumat.
4)Masukkan isi ikan, tumbuk lagi bagi sebati.
5) masukkan mangga muda dan tumbuk manja.
6) siap boleh makan dengan nasi panas-panas.🤤🤤


P/S :
Biasa orang lain rebus ikan ni, tambah garam masa tumbuk. 
Izah nak cepat, nak senang goreng terus. Nanti tak perlu dah tambah garam. 😅
Kalau nak tambah gula hujung sudu pun boleh masa tumbuk. 😁

Selamat mencuba.
😘

No comments:

Post a Comment