Kitorang laki bini tiap-tiap minggu suka cari tempat makan best. Mula-mula saja nak ubah selera, nak try Korean spicy chicken ni. Sekali terjatuh chentaa la pulak. Dan memang lepas tu berturut-turut la terjah tempat makan sama.
Yang paling suka ayam ni suamilah. Dia pulak suka masak try and error..akhirnya jadiii.. So here we go!
Resipi untuk 20 ketul chicken wings..
Bahan-bahan sos :
20 sudu sos tomato
10 sudu sos cili
10 sudu madu
10 sudu cili boh/cili giling
10 sudu gula
15 ulas bawang putih
Bahan-bahan salutan ayam :
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil soda bicarbonat.
Bahan perapan ayam :
Sedikit lada hitam kasar
Garam
Tentera tambahan:
Telur 3 biji
Cara-cara :
1)Perap ayam bersama-sama lada hitam kasar dan sedikit garam dan ketepikan.
![]() |
Ayam yang diperap dengan lada hitam kasar dan garam |
2)satukan sos cili, sos tomato dan madu di dalam satu mangkuk.
3)Tumis bawang putih. Bila bawang putih sedikit masak, masukkan cili boh/cili giling dan biarkan sehingga pecah minyak.
4)Masukkan sos cili, sos tomato dan madu yang telah disatukan ke dalam periuk.
5)Ketepikan bila masak.
![]() |
Ni sos2 yang telah disatukan. |
![]() |
Haa macam ni. |
8)Celup ayam di dalam tepung.
9)Panaskan minyak, bila minyak betul-betul panas masukkan ayam dan goreng.
![]() |
Dah siap goreng. nak buat ayam goreng macam kfc pun boleh guna resipi sama . |
10) kemudian, celup ayam di dalam sos yang kita tumis tadi.
😁
![]() |
Celup macam ni dan ketuk-ketuk sikit bagi lebihan sos jatuh. |
11) Part paling penting, bila dah celup ke dalam sos, makan lah ayam tu.😆
And doneeee.. ❤️
Izah penolong kelas dapur je, resipi semua dari suami. 🤭🤭
![]() |
nahh close up sikit |
![]() |
Juicy-juicy gitu. tipsnya goreng dengan minyak yang betul-betul panas |
Extra tips : oh yaaaa resipi ni untuk 5 hidangan, kalau nak buat untuk 1 hidangan which is 4 ketul chicken wings, boleh bahagi resipi di atas dengan 5.😁
Kalau korang suka pedas sangat-sangat, boleh tambah lagi dose untuk sos cili.
Love,
Izah.
No comments:
Post a Comment