Tuesday, 30 April 2019

Resipi Singgang Daging Kelantan

Assalamualaikum.



Memandangkan Ramadan hampir tiba, maka eloklah kiranya kita mem'plan' (jumpa dengan cikgu bahasa melayu dgn english teruk ni kena) juadah berbuka.

Macam Izah sendiri kan, bila fikir nak masak apa, haa sudahhh, stuck tak tahu nak masak apa.

Fikir punya fikir, sudahnya berakhir di bazar.
ðŸĪŠ

Jadi anak-anak, tahun ni kita cuba okay untuk tidak menye'stuck'kan(lagi sekalii) minda kita okay.

Jom sama-sama kita berdaging singgang lengkap dengan bismillah disudahi alhamdulillah bila dah kenyang.

Lengkap dengan sukatan yang sepatutnya. Hee.


Resipi daging singgang :
1/2kg daging
8 ulas bawang putih(5 ulas ditumbuk, 3 ulas hiris)
8 biji bawang merah(5 biji ditumbuk, 3 biji dihiris)
4 inci halia(2 inci tumbuk, 2 inci hiris)
4 inci lengkuas( 2 inci tumbuk, 2 inci hiris)
3 inci gula melaka
Biji Ketumbar 1 genggam
Budu 3 sudu
Asam keping 2-3 keping
Lada kering besar 3 biji.
Garam dan gula.
Air


Cara-cara :

1)Perap daging bersama2 5 ulas bawang putih, 5 ulas bawang merah, 2 inci halia, 2 inci lengkuas, gula melaka, asam,lada kering, budu, garam dan gula..

2)Biarkan setengah jam.



3)letak atas dapur dan masukkan air..
Bila menggelegak, masukkan :
 3 ulas bwg putih(hiris),
3 biji bawang merah(hiris)
 2inci halia(hiris),
2 inci lengkuas(hiris)

 4)biarkan seketika dan tutup api.

5)siap,boleh hidang.

Daging singgang+telur goreng+budu dgn cili+timun perghhhhhhh memang satu periuk nasi kita je yang punya.😂



Selamat menyambut ramadan.
❤️

No comments:

Post a Comment