Memandangkan Ramadan hampir tiba, maka eloklah kiranya kita mem'plan' (
Macam Izah sendiri kan, bila fikir nak masak apa, haa sudahhh, stuck tak tahu nak masak apa.
Fikir punya fikir, sudahnya berakhir di bazar.
ðĪŠ
Jadi anak-anak, tahun ni kita cuba okay untuk tidak menye'stuck'kan(
Jom sama-sama kita berdaging singgang lengkap dengan bismillah disudahi alhamdulillah bila dah kenyang.
Lengkap dengan sukatan yang sepatutnya. Hee.
Resipi daging singgang :
1/2kg daging
8 ulas bawang putih(5 ulas ditumbuk, 3 ulas hiris)
8 biji bawang merah(5 biji ditumbuk, 3 biji dihiris)
4 inci halia(2 inci tumbuk, 2 inci hiris)
4 inci lengkuas( 2 inci tumbuk, 2 inci hiris)
3 inci gula melaka
Biji Ketumbar 1 genggam
Budu 3 sudu
Asam keping 2-3 keping
Lada kering besar 3 biji.
Garam dan gula.
Air
Cara-cara :
1)Perap daging bersama2 5 ulas bawang putih, 5 ulas bawang merah, 2 inci halia, 2 inci lengkuas, gula melaka, asam,lada kering, budu, garam dan gula..
2)Biarkan setengah jam.
3)letak atas dapur dan masukkan air..
Bila menggelegak, masukkan :
3 ulas bwg putih(hiris),
3 biji bawang merah(hiris)
2inci halia(hiris),
2 inci lengkuas(hiris)
4)biarkan seketika dan tutup api.
5)siap,boleh hidang.
Daging singgang+telur goreng+budu dgn cili+timun perghhhhhhh memang satu periuk nasi kita je yang punya.ð
Selamat menyambut ramadan.
❤️
No comments:
Post a Comment